“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” tüm dünyada anlamlı ve önemli bir gün olarak değerlendirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Bilindiği üzere, küresel tütün salgınını önlemek üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde hazırlanan ve bugün itibarıyla 172 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesini (TKÇS) ülkemiz 2004 yılında imzalamıştır. Sözleşmenin imzalanmasından sonra tütün kontrolü kapsamında önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler sayesinde Ülkemiz Tütünle Mücadele ve Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi projeleriyle dünyada örnek ülke haline gelmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü sigara bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlamıştır. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması (2012) sonuçlarına göre Türkiye’de 14,8 milyon kişi sigara ve diğer şekillerde tütün ürünü kullanmaktadır ve sigara içen kişilerin yarısından fazlası sigarayı bırakmayı düşünmektedir. Sigarayı bırakanların büyük bölümü herhangi destek almadan kendi çabası ile sigarayı bırakmaya çalışmaktadır. Oysa tıbbi destek alınması sigarayı bırakma başarısını önemli ölçüde artırmaktadır. Tıbbi destek konusunda psikolojik ve sosyal yönden destek ve danışmanlık sağlanmasının yanı sıra bazı ilaçlardan da yararlanılmaktadır.
Sigara bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ALO 171 “Sigara Bırakma Danışma Hattı” açılmıştır. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatörler aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır.
İlimizde de Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi, Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi ve Çorlu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniklerinde, Marmaraereğlisi İlçe Hastanesinde, Şarköy İlçe Sağlık Müdürlüğün’nde ve Süleymanpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi olmak üzere sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü sigaraya veda ederek sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım olabilir. Gelin, akciğer, yemek borusu, gırtlak, pankreas, mesane, böbrek, mide, kan kanseri ve kalp damar hastalıklarından ölüme giden 100 bin kişinin arasına katılmaya dur diyelim ve 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü fırsat kılarak, sigarasız ve sağlıklı bir hayat için sigarayı hayatımızdan çıkaralım.
Bu amaç doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca başlatılan “Görev Bende” kampanyası kapsamında gönüllü olabilirsiniz. Bu kampanyaya sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturarak, sigarayı bırakmak isteyenleri motive ederek, 4207 sayılı kanunun ihlaline şahit olmanız durumunda ALO 184 hattını arayarak ya da kolluk kuvvetlerini haberdar ederek destek olabilirsiniz. Sahibi ya da yetkilisi olduğunuz Kurum/İşletmelerde kanuna uyum ve sigaranın bırakılmasına yönelik faaliyetler yürütebilirsiniz.
9 Şubat 2022 tarihinde başlayacak olan kampanyamıza “Gönül Ver” sloganıyla katılarak dumansız ve sağlıklı bir yaşama başlangıç yapabilirsiniz. Sigarasız Sağlıklı Günler diliyoruz.